Zaboravite na brojanje proteina i vitamina - ovo su najvažnije hranjive tvari za vaše zdravlje


Prvo, rečeno nam je da, ako doista želimo promijeniti svoje tijelo i poraditi na zdravlju, trebamo brojati makronutrijente (proteini, masti i ugljikohidrati), a ne kalorije. Zatim, to su bili mikronutrijenti (vitamini i minerali) koje smo trebali pratiti u namirnicama kako bismo osigurali optimalnu prehranu. I sada, kada mislite da već sve znate – evo još jedne nove vrste nutrijenata za koje se tvrdi kako su odgovor za najbolje moguće zdravlje. Sada pak na popularnosti sve više dobivaju mezonutrijenti.

Koji su neki od najvažnijih mezonutrijenti u fokusu znanstvenika i javnosti zbog svojih značajnih koristi za ljudsko tijelo?

Kurkumin
Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, a kada pogledate sva istraživanja, onda se vidi da je već mnogo puta potvrđena vrijednost kurkumina koji ima protuupalne i anti-age prednosti po kojima je ovaj super začin poznat.

Berberin
Ovaj veoma zdravi alkaloid može se pronaći u biljkama poput obične žutike, oštrolisne mahonije, borovnice i biljke Coptis trifolia. Ovaj mezonutrijent uravnotežuje krvni tlak i imaju zaista izvanredna protuupalna svojstva. Koristi se i za borbu protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, liječenja proljeva i olakšavanja problema u želucu, a najnovija istraživanja pokazala su koristi i ra rješavanje problema visokog kolesterola, srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa.

ECGC
Skraćeno od epigalokatehin galata, ECGC jedna je od skupina biljnih fenola (također poznatih kao tanini) koji se nalaze u zelenom čaju i za koje je utvrđeno da imaju najsnažnije koristi za sprječavanje raka.

Šafronal
Gdje se ovaj mezonutrijent nalazi nije teško pogoditi – naravno, riječ je o šafranu. Važna su njegova antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva, a veoma je koristan za zdravlje vida te poboljšanje cirkulacije. Djeluje i kao antidepresiv te za suzbijanje apetita i podizanje libida.

Likopen
Nalazi se u crvenim namirnicama kao što su rajčica i lubenica, a znanstvenici su utvrdili kako likopen štiti kožu od oštećenja okoliša, jača kosti i sprječava rak prostate, pluća i želuca.
zena.rtl.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain