Biljke koje će u tvoj dom privući - novac


Jedan od najpoznatijih neutralizatora negativne energije u domu su bujne zelene biljke. Dakle, prema drevnim vjerovanjima postoje biljke koje u dom privlače energiju blagostanja i bogatstva. Prema feng-shuiju, prisustvo takozvane „biljke novca“ u prostoriji pozitivno utječe na radne sposobnosti, na posao te vlasniku donosi bolju zaradu. Otkrivamo četiri najpoznatije biljke koje privlače novac…

Krasula (Crassula ovata)
 Krasula je definitivno najpoznatija i najraširenija biljka koja donosi novac. Potječe iz Južne Afrike, a naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsjećaju na kovanicu novca. Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati te skladište vodu). Može dostići visinu do 3m, premda su takvi primjerci nešto rjeđi. Krasula cvijeta tijekom zime pa sve do proljeća i to sitnim bijelim cvjetovima.
Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente - 40 posto pijeska 20 posto šumskog humusa, 20 posto zemlje za cvijeće, a ostatak sitni šljunak, ili lomljena cigla. Kao većina sukulenata, zahtijeva zimsko mirovanje kada biljku treba zalijevati sa što manje vode, 1-2 puta tijekom cijele zime. Temperatura u tom razdoblju ne smije padati ispod 0, jer će se biljka  smrznuti (idealna temperatura je oko 10 stupnjeva). Možeš ju držati i u stanu na toplom, ali onda je trebaš i češće zalijevati. 

Riječna pahira (Pachira Aquatica)
 Ova biljka naziva se još i drvo novca. Zbog atraktivnog izgleda i vjerovanja da donosi sreću i novac u dom, pahira je odnedavno postala vrlo popularna biljka za uzgoj u kućnim uvjetima.
Međutim, u kućnim uvjetima njena visina kreće se od 60 cm (kao bonsai), pa do 2 metra. Pahira ima tri, pet ili više manjih stabala koja su međusobno isprepletena te na taj način formiraju centralno stablo. Cvjeta nakon tri godine starosti, ali rijetko u zatvorenom prostoru.  Pahiru je lako održavati. Voli svjetla mjesta, ali ne smije biti izložena direktnom suncu. Idealna ljetna sobna temperatura je od 16– 24 stupnjeva, dok zimi traži minimalnu temperatura do 14°C. Dobro ju je zalijevati ustajalom vodom. Zimi je manje zalijevaj, jer je tada biljka u fazi mirovanja, pa sa smanjenjem svjetlosti opada i potreba za vodom. 

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)
 Zlatni puzavac jedna je od najpopularnijih visećih ukrasnih biljaka. Potrebna joj je minimalna njega, a raste vrlo uspješno i brzo. Potječe iz zemalja Dalekog Istoka, a prema vjerovanju također privlači blagostanje. Ne podnosi dobro direktnu izloženost sunčevom svjetlu, ali ne voli ni potpunu tamu. Redovito zalijevanje je poželjno, ali trebaš paziti da ne pretjeraš s količinom vode – naime, zlatni puzavac ima relativno mali korijen pa lako može doći do truljenja. Ova biljka ima blagotvoran učinak na ljude jer uklanja formaldehid iz zraka čime poboljšava njegovu kvalitetu.
The people asking ‘how do you get the plant to crawl up the wall?’ are at an all-time high again so here’s another repost: *FAQ’s* •The name of the plant behind the couch is ‘Neon Pothos’ •I use 3M outdoor light clips to help it climb (swipe left to see) •the aerial roots are not doing much in terms of anchoring the plant •Yes, the aerial roots are staining the wall a bit. If one day I take the plant down I’ll just repaint the wall •I use a self-watering planter for this plant and it’s placed on a self-made stool to suit the height of the couch (swipe left to see) •I don’t move the clips once they’ve been applied to the wall. I just add more clips as the plant grows •I’ve had this plant for 3+ years. It started out in a 15cm pot and not long at all. I first let it grow long, hanging by a window for about a year before I repotted it into the self-watering planter and attached it to the wall. It continued growing very fast •it is an Epipremnum, not a philodendron •It gets late afternoon sun as shown in the pictures •I deliberately made the stems zig-zag up a bit, for the look I wanted. • I do trim the top quite a bit. Also soon I’ll attempt to replace the old soil with new soil. I hope that covers everything 😇💚 . . . #urbanjungle #urbanjunglebloggers #houseplants #houseplantclub #plantsmakepeoplehappy #neonpothos #epipremnumaureum #thejungalow #jungalow #plantsmakepeoplehappy®
Objavu dijeli 🌴Jamie’s Jungle🌴by Jamie Song🌴 (@jamies_jungle)

 Kineski dolar (Pilea peperomioides)
 Kao što joj sam naziv kaže, potječe iz Kine, ali misionari su je proširili diljem svijeta, a najpopularnija je u skandinavskim zemljama. Kineski dolar uzgaja se kao sobna biljka. Premda dolazi iz planinskih područja, neće preživjeti zimu vani. Dakle, već u jesen je treba unijeti u kuću. Voli vodu i treba je često zalijevati. Također voli svjetlost, ali nije dobro direktno je izložiti suncu.   
miss7.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain