Ginekolozi bi zaista željeli da ne radite ove stvari


1. Nemoj vjerovati svemu što piše na Internetu!
Utipkavaš simptome u tražilicu? Onda to trebaš raditi s velikim oprezom – i eventualno gledati jedino "ozbiljne", medicinske stranice. Naime, često bezazleni prištić postane herpes, osip rak dojke, a umor HIV. Pitati Google nije najlošije moguće rješenje, ali puno je pametnije otići do ginekologa ako te nešto muči. Jedino stručnjak može postaviti pravu dijagnozu.

2. Skidaj znojnu odjeću!
Puno ljudi ne voli se nakon sporta presvlačiti u punoj svlačionici – ili jednostavno nema vremena promijeniti znojnu odjeću i donje rublje. Drage žene, uzmite si vremena! Naime, u vlažnom okruženju rastu gljivice koje uzrokuju infekcije. I osobito su raširene infekcije stidnog područja. Zbog toga ginekolozi savjetuju da nosiš donje rublje od 100 posto pamuka – jer ono „diše“.

3. Izbjegavaj bolan seks
Osjećaj bol za vrijeme seksa? Onda odmah kontaktiraj ginekologa, jer bolovi za vrijeme seksa mogu imati razne uzroke. Mogući razlozi: vaginalne infekcije, zatvor, miomi, endomterioza i ciste na jajnicima. Kod svih tih stvari obavezno se trebaš savjetovati s ginekologom.

4. Ginekolog nije liječnik opće prakse
Za vrijeme godišnjeg pregleda kod ginekologa žene rado pričaju i o svojim drugim zdravstvenim problemima. Pitanja poput: „Kako se riješiti zatvora?“ ili „Zašto su mi se pojavile ove dlačice na bradi“ jesu razumljiva, ali ne treba ih postaviti ginekologu. Tamo se razgovara o temama vezanima za reproduktivni sustav i dojke. Za sva druga pitanja radije idi kod svog liječnika opće prakse.

5. Ne javljaj se na telefon
Da, to se doista događa. Ima žena koje za vrijeme ginekološkog pregleda jednostavno „moraju“ odgovoriti na poziv i razgovarati. Osim što je to nepristojno, ginekolog i pacijentica bi za vrijeme pregleda trebali koncentrirano razgovarati. Termin kod ginekologa je prilika za postavljanje važnih pitanja – stoga je pažnja itekako bitna.

6. Nemoj se sama liječiti!
Mnoge žene si pri prvoj pojavi svrbeža stidnog područja kupe neki lijek protiv gljivica. A zapravo ne znaju je li uopće riječ o gljivicama. Ako to nije slučaj, onda se simptomi mogu još pogoršati te se može otežati postavljanje dijagnoze kod ginekologa.

7. Jako krvarenje nije normalno
Svejedno u kojoj dobi se to događa: jaka krvarenja nisu normalna! Prosječan gubitak krvi za vrijeme menstruacije (u trajanju od 3-5 dana) iznosi oko 80 mililitara, odnosno oko 5 žlica – i ne bi trebalo biti više. Sve više od toga razlog je za posjet ginekologu.

8. Hitni pregled je samo za hitne slučajeve
Svrbež i peckanje su valjani razlozi za odlazak ginekologu. Međutim, ne može ginekolog uvijek baš odmah primiti pacijenticu. Često ima hitnijih slučajeva kojima se treba baviti. Dakle, naruči se za hitni pregled samo kad je doista nešto jako hitno.

9. Nemoj nositi tangice!
Izvrstan razlog za nenošenje neudobnog donjeg rublja: tange nisu dobre za intimno područje. Ginekolozi tvrde da trljanje tanke tkanine može uzrokovati iritaciju kože – a vrlo malo tangica je od materijala koji „diše“. Bez cirkulacije zraka može brzo doći do nastanka gljivica.
miss7.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain