Nadmudrite hormone


Prvi tjedan
Ne možete spavati? Imate problema s pamćenjem? Možete okriviti hormone. Oni značajno utječu na to kako se osjećate, razmišljate i funkcionirate. Iz tog razloga sami sebi možete djelovati kao potpuno druga osoba unutar svakog mjeseca (tijekom ciklusa).

Srećom, ove promjene su predvidive. Ako upoznate način na koji hormoni funkcioniraju, moći ćete početi djelovati.

Vaše tijelo
Prvi dan menstruacije označava početak mjesečnog ciklusa. Estrogen i progesteron su na najnižoj razini. Osim toga prostaglandini, hormoni koji sliče tvarima koje uzrokuju stezanje maternice, stvaraju grčeve i osjećaj umora. Imunitet može biti oslabljen, a vi pojačano osjetljivi zbog mučnine i nadutosti, ali i nakupljanja tjelesne tekućine. Znanstvenici su otkrili da žene najčešće pate od mučnina neposredno prije i tijekom menstruacije.

Što možete poduzeti?
Što više se odmarajte, izbjegavajte izvore stresa i hranite se zdravo. Pokušajte jesti namirnice bogate vitaminom C (agrumi, brokula, rajčica) i cinkom (kamenice, crveno meso, pšenične klice). Istraživanja su pokazala da ove tvari mogu ojačati imunitet. Da biste spriječili grčeve, počnite s uzimanjem lijekova protiv bolova dan ili dva prije menstruacije kako bi smanjili oslobađanje prostaglandina. Ako ste skloni mučnini, odgodite bilo kakva putovanja i unosite đumbir koji umiruje želudac.

Vaš um
Istraživanja pokazuju da niska razina estrogena može biti uzrok zaboravljanja, stoga se nemojte iznenaditi ako budete zaboravljivi.

Vaše raspoloženje
Kod većine žena libido pada tijekom menstruacije. To je zato što estrogen povećava ženski seksualni nagon, a u ovom trenutku je njegova razina poprilično niska.
centarzdravlja.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain