Najljepše ostrvo u Evropi je najbolje čuvana grčka tajna


Ukoliko od godišnjeg odmora očekujete samo najbolje, planirajte more na vrijeme. Pronašli smo ostrvo koje je u 2018. proglašeno za najbolje u Evropi i nalazi se u Grčkoj.

Čitaoci magazina Travel + Leisure su izglasali Paros za najbolje evropsko ostrvo. Čitaoci su davali svoje ocjene prirodnih ljepota, hrane, gostoljubivosti, atrakcija.


Do Parosa se stiže trajektom iz Pireja ili avionom iz Atine. Opisuju ga kao najbolje čuvanu grčku tajnu. Poznato je po savršenim prirodnim plažama, kosmopolitskom noćnom životu i antičkim spomenicima, dolinama sa vinogradima i maslinjacima. Površina mu je oko 186.5 km2, a dužina obale je 120 km.

Nekada se na ovom mjestu nalazio čuveni kamenolom mermera od koga su pravljeni brojni hramovi. Paros je posljednjih godina postao pandan Mikonosu i poznato je kao mjesto sa super provodom i noćnim životom.

Gradići Parikia i Naussa su kao prizori iz sna – uske uličice popločane bijelim kamenom, s bijelim kućicama i plavim prozorima. Na ovom ostrvu ljetuju uglavnom Italijani i Grci, manje je Engleza nego na drugim mjestima. Očekuje dosta vjetra, ali iako povremeno umije da smeta, lokalci kažu da bi bez njega jako teško izdržavali ljetnje žege.

 cdm.me

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain