Nakon 30 godina Emilija Kokić prisjetila se pobjede grupe Riva na Eurosongu


tportalPobijedili su u Lausannei 1989. godine. Pjesma 'Rock me' za koju je tekst napisao Stevo Cvikić, a glazbu Rajko Dujmić osvojila je 137 bodova i Europu. Bila je to prva i posljedna pobjeda pobjeda hrvatskih predstavnika na ovom natjecanju. Rajko Dujmić i Emilija Kokić, tada pjevačica grupe Riva, za tportal su se prisjetili tog povijesnog trenutka

Rajko Dujmić čuo je da 'u Zadru ima jedna dobra mala'. Dao si je truda i otišao ih poslušati uživo na gaži u Zatonu u vrijeme kad su se zvali Pasage. Kad ih je vidio kako izgledaju, zvuče i kakvu energiju imaju, ponudio im je pjesmu, a bila je to 'Rock me'. Stevo Cvikić je napisao stihove, a Dujmić ju je uglazbio.

'Rock me' je bila favorit Eurosonga te godine, od samog početka, a Emilija Kokić, gitarist Zvonimir Zrilić, basist Nenad Nakić, bubnjar Boško Colić i klavijaturist Dalibor Musap ispisali su glazbenu povijest.

Pjesma Eurovizije se 1990. godine se održala u Hrvatskoj. Postojala je mogučnost da natjecanje bude u Zadru gdje je osnovana grupa Riva, no domaćin natjecanja ipak je bio grad Zagreb.

'Kad je Riva pobijedila bio u Njemačkoj, na turneji s Fosilima. Dočekalo me puno telegrama, pisama, brojne čestitke. Sretan sam što se tada Eurosong održao u Zagrebu, mom rodnom gradu', prisjetio se za tportal Rajko Dujmić. Cijenjeni skladatelj poručio je da bi htio da se ponovo dogodi pobjeda nekog hrvatskog predstavnika te da želi puno sreće pobjedniku Dore koja se održava nadolazećeg vikenda.

Tri godine za redom na Eurosongu je imao dobre plasmane. Najprije 1987. godine kad je bio četvrti s Novim Fosilima i 1988. godine kad je bio šesti sa Srebrnim krilima. Inače je 13. po uspješnosti autora Eurosonga.

'Imali smo isprogramirane dane pune proba, konferencija, promocija, organiziranih večera. Bili smo zanimljivi i atraktivni zbog višeglasnog pjevanja. Naš je cilj bio samo otpjevati pjesmu i da se ne osramotimo, da ne pogriješimo', ispričala nam je Emilija Kokić.

Trenutaka kad su ih proglasili pobjednicima i dok su izlazili na pozornicu, uopće se, kaže, ne sjeća. 'Pamtim ono samo što sam vidjela na snimkama. Ne znam zašto sam počela pjevati na engleskom, jer tako nije trebalo biti. Bilo je zaista spontano i dobro da sam zapamtila tekst. To su trenuci koji će ostati vječno u sjećanju i malo ljudi može doživjeti takva emocionalna stanja', prisjetila se pjevačica. Nagradu im je uručila Celine Dion, pobijednica na Eurosongu godinu dana ranije.

Iste je godine Riva predstavljala Euroviziju u SAD-u i na festivalu 'Distant Accords Award' u Nashvilleu osvojila četvrto mjesto.


Nakon povratka u Zadar svirali su uglavnom na humanitarnim koncertima, no ubrzo su se dogovorili pauzirati. Pauza je predugo trajala i Riva se više nije okupila. Emilija je krenula u solo karijeru.

Ponovo su se okupili na povijesnom dočeku Vatrenih u Zadru prošle godine. Samo za tu prigodu klavijaturist Igor Šerić, basist Nenad Nakić, gitarist Zvonimir Zrilić, bubnjar Boško Colić i pjevačica Emilija Kokić ponovo su stali na pozornicu. Mnoštvo na zadarskom Forumu bilo je oduševljeno njihovim pojavljivanjem i izvođenjem pjesme 'Rock me', što su ispratili ovacijama.

'Nemamo neku viziju nastavljanja zajedničke glazbene priče. Zato na pitanje hoćemo li i dalje zajedno djelovati, sto posto mogu reći - ne. Ovo je bilo samo za naše Vatrene', ispričala nam je tada Emilija Kokić.

Jedna od naših najpopularnijih pjevačica otvorila je školu pjevanja 2012. godine u Narodnom sveučilištu Dubrava. Danas uživa u podučavanju školske djece, studenata i odraslih te poznatih pjevača koji žele razvijati glas ili održavati vokalnu kondiciju. Publiku kadkada iznenadi kakvim novim singlom.
tportal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain