Skvalan: Čuvar ljepote kože koji treba svima


Iz mora uzbudljivih i trendi kozmetičkih sastojaka, u posljednje vrijeme kozmetičari izdvajaju skvalan, koji je sastojak gotovo svih kozmetičkih proizvoda.

Skvalan ćete pronaći kao ulje koje je inače identično određenim tipovima masnoća koje se prirodno nalaze u našoj koži, ali kako starimo, njihove se zalihe troše i nestaju pa ih, srećom, možemo nadomjestiti kozmetikom i skvalanom, poznatim po svojim hidratantnim i obnavljajućim svojstvima.

Većina skvalana koji se danas koristi u kozmetici ekstrahirana je iz biljaka (masline, šećerne trske…), ali je takođe vrlo dobro poznata, mada ne tako slavna - praksa deriviranja skvalana iz jetre morskih pasa.

Kako bi se došlo do ovog dragocjenog sastojka za kozmetiku, decenijama se sistemski lovilo i ubijalo čak 50 vrsta morskih pasa iz velikih dubina, koje su na kraju postale ugrožene, što je izazvalo mnogo kontroverzi.

Srećom, potrošači su s vremenom postali osviješćeni i počeli su da razmišljaju o tome kako tačno nastaje njihova kozmetika i šta se u njoj nalazi, pa su se čak i veliki kozmetički divovi okrenuli humanijim, biljnim alternativama skvalana - naročito maslinama i njihovom ulju. On je cijenjen jer poboljšava apsorpciju krema i losiona koje nanosimo na kožu, sprečava gubitak vlage iz kože, pegla fine linije i bori se protiv nastanka bora.

Mladenački sjaj
Kako bismo mogli pomoći koži u što dužem zadržavanju zdravog, mladenačkog sjaja i mekoće, moramo zaviriti u njenu strukturu i sastav. Prirodni elementi koje koža sadrži ulaskom u tridesete proizvode se sve sporije, a osim pada proizvodnje kolagena i hijaluronske kiseline, u tijelu dolazi do manjka još jednog važnog sastojka - skvalana.

Zašto skvalan
On vraća koži ono što je originalno sadržavala i uspostavlja prirodnu ravnotežu. Suva koža više nije toliko sklona isušivanju, a masna koža postaje manje masna i ne događa joj se nekontrolisano lučenje sebuma.

Upotreba
Izuzetno se brzo upija, izvrsno hidrira, a ne ostavlja masni trag, te djeluje antioksidativno jer je vrlo stabilan. U uljnim mješavinama se koristi 5-10%, iako se može koristiti i potpuno čist, bez ikakvih dodataka.

Efikasnost:
Hidratizira kožu
Poboljšava regenerativnu sposobnost kože
Redukuje pojavu finih linija i bora
Obnavlja elastičnost kože
Budi njen prirodni sjaj
nezavisne.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain