Zdravstveni savjeti koji mogu više naštetiti nego koristiti


Televizija, Internet, časopisi – sve je preplavljeno raznoraznim (manje ili više korisnim) savjetima za zdrav život. Povrh toga, još svatko ima neki tajni bakin recept za jačanje imuniteta, za lijepu kožu, dobro raspoloženje ili kako izgubiti nekoliko kilograma za mjesec dana. Međutim, što nam donose takvi „trikovi“? Često upravo suprotno od onoga što doista želimo. Otkrivamo neke zdravstvene zablude u koje, nažalost, mnogi vjeruju – a čine nam više zla nego koristi.

 „Svaki dan pijem vodu s limunom kako bih smršavila“
Što se može dogoditi: tko svaki dan po nekoliko puta pije čisti ili razrijeđeni sok od limuna – kako savjetuju razne dijete (sok od limuna treba smanjiti apetit te potaknuti sagorijevanje masti) – riskira štetu na zubima. Naime, kiselina iz limuna topi kalcij i fosfor iz zubne cakline. Vremenom zubi postanu osjetljivi na promjene temperature te su pogodniji za nastanak karijesa, kažu stručnjaci.
Savjet: medicina smatra dijetu s limunskom vodom nedjelotvornom. U svakom slučaju trebaš smanjiti napadaje kiseline na zube tako da nakon pijenja soka od limuna dobro ispereš usnu šupljinu običnom vodom.„Uzimam vitamin C za bolji imunitet“
Što se može dogoditi: tvoj imunitet postat će slabiji, a ne jači. Razlog: vitamin C kao takozvani antioksidans hvata u tijelu slobodne radikale. Te agresivne molekule kisika – koje u većim dozama štete stanicama – u manjim količinama djeluju pozitivno na zdravlje, pokazala su nedavna istraživanja. Slobodni radikali – primjerice, oni koji se kratkotrajno stvore kod sporta – aktiviraju obranu tijela poput cjepiva. A željeni učinak će se potisnuti ako koristiš previše vitamina C, objašnjavaju stručnjaci.
Savjet: radije jedi puno voća i povrća. Oni sadrže stotine bioaktivnih tvari koje jačaju zdravlje. Dodatno uzimanje vitamina rijetko ima smisla.

 „Od danas ne jedem više meso“
Što se može dogoditi: novonastali vegetarijanci preko noći prestanu jesti meso, ali zato vrlo često počnu na tanjure trpati previše gotovih proizvoda i slatkiša. Pri tom „puding-vegetarijanci“ ne misle na svoje zdravlje. Ono im sigurno nije bilo motivator za bezmesnu prehranu već vjerojatno ljubav prema životinjama što je vrlo plemenito. Ali ipak treba misliti i na dobrobiti za tijelo.
Savjet: nauči iskoristiti prednosti ukusne kuhinje bez mesa i mesnih proizvoda (iz knjiga, tečajeva…). Tek onda ćeš moći u potpunosti profitirati od vrijednih bioaktivnih tvari iz povrća, voća, orašastih plodova i integralnih žitarica.

„Čim me zabole leđa, počinjem mirovati i štedim se“
Što se može dogoditi: ako danima izbjegavaš kretanje, napetost u leđima se pogoršava. Mirovanje jednosmjerno opterećuje leđa te izaziva nove bolove.
Savjet: kod akutnih bolova u križima miruj dva do tri dana, a onda se aktiviraj (na primjer, idi u šetnju, vozi bicikl). Tako će se muskulatura biti bolje prokrvljena, a napetost će polako jenjavati, objašnjavaju stručnjaci. Važno je da intenzitet polako pojačavaš te izbjegavaš nagle pokrete. Uostalom, leđa će ti sam otkriti što im odgovara, a što ne.
miss7.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain