Zelena knjiga je najbolji film, a Oscare su dobili i glumci Rami Malek za ulogu Freddieja Mercuryja te Olivia Colman kao iznenađenje večeri


I ove je večeri Dolby Theatre u Los Angelesu bio ispunjen do posljednjeg mjesta najvećim filmskim imenima, a razlog je odavno poznat svima. Upravo tamo, iz godine u godinu, održava se dodjela najvažnijih filmskih nagrada - Oscar - a ove godine riječ je o 91. po redu. U najvažnijim kategorijama, onima za najboljeg glumca i glumicu slavili su Rami Malek i Olivia Colman, ali i redatelj Peter Farrelly sa filmom 'Zelena knjiga: Vodič za život'

Prošle godine najviše razloga za slavlje imao je film Guillerma del Tora ‘Oblik vode’, koji je kući otišao bogatiji za četiri zlatna kipića, uključujući i onog najvažnijeg - za najbolji film, dok su se ove godine u toj kategoriji borili: ‘Crna pantera’, ‘Crni član KKKlana’, ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Omiljena’, ‘Zelena knjiga: Vodič za život’, ‘Roma’, ‘Zvijezda je rođena’ i ‘Vice’.
Na samom kraju, uz prezentericu Juliju Roberts proglašen je pobjednik u kategoriji koju su svi iščekivali - onoj za najbolji film. Predviđanja većine javnosti, ali i ljudi iz struke, bilo je da kući sa najvažnijim zlatnim kipićem zasigurno odlazi Alfonso Cuarón sa svojim filmom 'Roma', koji je slovio za najvećeg favorita ovogodišnje dodjele.

No, na kraju je ipak slavio film, kako su ga mnogi nazvali, 'favorit iz sjene' - 'Zelena knjiga: Vodič za život'. Redatelj Peter Farrelly u svom se govoru ponajviše zahvalio glavnom glumcu Viggu Mortensenu uz riječi da 'ovog filma ne bi bilo da nije bilo njega'.
Lady Gaga & Bradley Cooper - Shallow (Oscars 2019)

Ono po čemu se ovogodišnja dodjela razlikuje od prijašnjih ponajviše je što ne postoji službeni voditelj. Takva situacija odigrala se još jedino 1989. godine, a ovoga puta od voditeljskog angažmana odustao je komičar Kevin Hart, nakon što ga je javnost prozvala zbog stvari koj je prije desetak godina napisao na društvenim mrežama. Kako bi se ipak ‘popunilo’ predviđeno vrijeme trajanja dodjele, u kojem organizatori imaju obveza i prema oglašivačima, umjesto Harta angažirali su mnoštvo slavnih holivudskih faca, ali i pjevača, poput reperice Awkwafine, ali i Chrisa Evansa, Tine Fey, Whoopi Goldberg, Jennifer Lopez, Amy Poehler, Charlize Theron i mnogih drugih, koji su se našli u ulozi prezentera.

Samu ceremoniju otvorili su svojim šalama Tina Fey, Amy Poehler i Maya Rudolph, cijelo vrijeme inzistirajući na tome da oni nisu voditelji već samo prezenteri.
Tina Fey, Maya Rudolph i Amy Poehler otvorile su ovogodišnju ceremoniju

Najvažnije nagrade, one za najboljeg glumca i glumicu, kao i film, najviše su se iščekivale, a veliko iznenađenje večeri definitivno je bila dodjela upravo u kategoriji najbolje glumice. Naime, svi su bili uvjereni kako će Oscar otići u ruke jedne i jedine Glenn Close, stoga kada je pročitano da istog osvaja Olivia Colman za film 'Omiljena' iznenađenje je bilo neviđeno. Tijekom govora 44-godišnja Britanka prvo je odala počast upravo svojoj kolegici Glenn Close, a potom je, kroz suze sreće, zahvalila svima kojima je smatrala da treba.

Zlatnog kipića za najboljeg glumca odnio je, bez puno iznenađenja, Rami Malek zahvaljujući tome što je savršeno utjelovio Freddieja Mercuryja, nikada prežaljenog pjevača grupe Queen. U emotivnom govoru zahvalio se svima.

'Mama mi je tu negdje. Volim te mama. Volim vas sve. Tata me nije uspio vidjeti kako glumim u ovom filmu, ali mislim da me gleda odozgo. Hvala svima koji su mi pružili šansu. Znam da nisam možda bio očiti izbor, ali očito je upalilo. Svima ću vam zauvijek biti dužan zbog ove nagrade. Ja sam sin roditelja imigranata iz Egipta i prva sam generacija koja je došla u Ameriku. Divim se svemu što je Freddie prošao. Hvala Queenu, hvala vam što ste mi dopustili da budem dio vašeg nasljedstva. Zauvijek sam vam dužan', rekao je emotivni Rami Malek.

Upravo je 'Bohemian Rhapsody' kući otišao sa četiri zlatna kipića, te osim najbolje muške uloge osvojio iste u kategorijama za najbolji zvuk, najbolju montažu i najbolju montažu zvuka. 'Zelena knjiga: Vodič za život' osvojio je tri Oscara, baš kao i 'Crna pantera', film Spike Leeja 'Crni član KKKlana' dva isto kao i 'Roma', koja je zapravo najveći gubitnik ovogodišnje dodjele.

Spike Lee iskoristio je osvajanje Oscara da se u svom govoru dotakne i politike, koji je završio riječima: '2020. godina i izbor za predsjednika su iza ugla. Pokrenimo se. Budimo ovoga puta na 'pravoj strani' i ispišimo povijest, napravimo moralni potez i odaberimo između ljubavi i mržnje.'

U kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma pobjedio je 'Period. End of Sentence', redateljice Rayke Zehtabchi, koja je na pozornici, usred prijenosa uživo, između ostalog rekla: 'Ne mogu vjerovati da je film o menstruaciji osvojio Oscara!'.

Kategorija za najbolji film: Zelena knjiga: Vodič za život

Kategorija za najbolju mušku ulogu: Rami Malek - Bohemiam Rhapsody

Kategorija za najbolju glumicu: Olivia Colman - Omiljena

Kategorija za najbolju sporednu mušku ulogu: Mahershala Ali - Zelena knjiga: Vodič za život

Kategorija za najbolju sporednu žensku ulogu: Regina King - If Beale Street Could Talk

Kategorija za najboljeg redatelja: Spike Lee - Crni član KKKlana

Kategorija za najbolji izvorni scenarij: Zelena knjiga: Vodič za život

Kategorija za adaptirane scenarije: Crni član KKKlana

Kategorija za najbolju fotografiju: Roma

Kategorija za najbolju originalnu pjesmu: 'Shallow' - Zvijezda je rođena

Kategorija za kostimografiju: Crna pantera

Kategorija za šminku i frizuru: Vice

Kategorija za najbolji film koji nije na engleskom jeziku: Roma

Kategorija za kratki dokumentarni film: Free Solo

Kategorija za najbolju filmsku glazbu: Crna pantera

Kategorija za scenografiju: Crna Pantera

Kategorija za najbolji zvuk: Bohemian Rhapsody

Kategorija za vizualne efekte: Prvi čovjek

Kategorija za najbolju montažu: Bohemian Rhapsody

Kategorija za najbolju montažu zvuka: Bohemian Rhapsody

Kategorija za dugometražni animirani film: Spider-Man: Novi svijet

Kategorija za najbolji kratki animirani film: Bao

Kategorija za kratkometražni dokumentarni film: Period. End of Sentence

Kategorija za najbolji kratkometražni igrani film koji nije na engleskom jeziku: Skin
tportal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain