Kako da vam se boja kose sporije ispira i da duže ima svoj prepoznatljiv sjaj


Ukoliko ste među onima koji se redovno farbaju, sigurno i vi želite da izbegnete da već posle par nedelja vaša boja više ne liči na onu boju sa kojom ste izašli iz frizerskog salona. I verujte da to ne zavisi samo od kvaliteta farbe koju koristite. Vrlo zavisi i od nege. Takođe, neke boje kosa su posebno sklone ispiranju, kao što je na prvom mestu crvena, ali i sa drugim bojama nije jednostavno - pa tako farbane plavuše često muku muče sa žućkastim nijansama, koje upravo nastaju usled ispiranja.

Zato je važno da o tome povedete računa, a evo i saveta kako da vam se boja kose sporije ispira i da duže ima svoj prepoznatljiv sjaj. Detalji slede u nastavku teksta!

Redovna nega kose koja se pre svega zasniva na hidrataciji
O kom god problemu kose da se radi, ključ je uvek u redovnoj nezi. Na primer, ukoliko su krajevi već drastično ispucali, naknadnim reagovanjem nećete ništa postići. Isto je i sa bojom kose za koju želite da bude atraktivna, o njoj morate da povedete računa preventivno - na vreme, što znači konstantna nega između dva farbanja.

To ipak ne podrazumeva samo korišćenje šampona i balzama spram tipa kose, već pre svega temeljna hidratacija. To znači da treba da u negu uključite maske i pakovanja, ali  da koristite hidratantne šampone i balzame, posebno balzame - jer oni će pomoći vašoj kosi da bude mekša i manje naelektrisana, ali i boji da traje duže.

Naravno, tu vam može pomoći i kokosovo ulje i različiti prirodni tretmani za kosu na njegovoj bazi, a znamo koliko je dragoceno za kompletnu negu kose i tela.  Koristan savet - ako trenirate, što znači da se znojite, što loše utiče na vašu dlaku i boku kose, kada krenete na trening duž cele dlake nanesite malo kokosovog ulja, kako biste hidrirali svoju kosu.

Nega u prelaznim periodima
Za postojanost boje kose je i te kako važno da se upravljate i prema godišnjim dobima. Postoje oni periodi u godini kada je kosi potreba dodatna nega, i kada je naročito osetljiva. Na prvom mestu to je jesen - jer tada kosa pojačano opada, ali i prelazi sa zimskih uslova na prolećne mogu biti traumatični za kosu.

E, sad ono što je ključno za farbanu kosu jeste da je tokom leta štitite od sunca, i da koristite preparate sa UV faktorom. Kada ste na plaži obavezno nosite šešire, i što više štedite svoju kosu od direktnog izlaganja suncu.

Način pranja kose
Ovde treba da se pridržavate 3 zlatna pravila. Prvo pravilo jeste da kosu ne treba da perete prečesto, tj. ne više od dva puta nedeljno (ako ste plavuša obavezno koristite silver šampon). Drugo pravilo jeste da morate da povedete računa o temperaturi vode kojom perete kosu - ona nikad ne treba da bude vruća, već mlaka, jer vruća če uticati na vašu kosu kao što utiče na kožu - učiniće da dehidrira. I poslednje - nemojte da preterujete sa šamponanjem kose, a naročito bi dobro bilo da koristite šampone bez sulfata.

Razmotrite opciju pramenova
I naposletku, još jedan i te kako koristan savet kada je farbanje kose u pitanju, tj. ukoliko se farbate na klasičan način - od samog temena, onda je izvesno da ćete se i češće farbati kako biste pokrivali izrastak. Dakle, boja vam može biti mnogo dugotrajnija ukoliko primenite tehniku pramenova, kao i balejaža, koji će vašu boju kose učiniti dodatno prirodnom.
mogujatosama.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain