Švedski recept za uravnoteženi život


Protekle je dvije godine u životnom stilu vladao danski lifestyle fenomen hygge, a sada su se pojavili Šveđani sa svojim lagomom. U državama koje su kulturološki nazadne poput naše čudi što su takve stvari uopće prihvaćene, ali sudeći po broju prodanih primjeraka bestselera „Hygge“, i te kako smo zainteresirani za način života sretnijih naroda sjeverne Europe.

Nedavno se u knjižarama pojavila knjiga Linnee Dunne koja potanko opisuje ovaj švedski fenomen. Da odmah razjasnimo pojam: lagom je održavanje ravnoteže koje se približilo savršenstvu, a da bi se do toga došlo, nužno je slijediti niz pravila društvenog ponašanja. Ipak, lagom kao takav ne postavlja ograničenja; otvoren je i promiče ideju „baš kako treba“ te da je sve više ili manje od toga gubljenje vremena. U redu, kažete, ali kako to izgleda u stvarnom životu? Upravo o tome govori knjiga „Lagom – švedsko umijeće uravnotežena života“.

Zakon lagoma glasi: „Nešto što nije ni premalo ni previše, nego baš kako treba.“ Primjerice, savršena količina mlijeka u kavi, savršen pritisak tijekom masaže, idealna temperatura u sobi za pojedine aktivnosti. Zatim, količina hrane koja se pojede, količina novca koji se zaradi i potroši itd. U duhovnim, nematerijalnim sferama ovaj pojam poprima veće i važnije značenje jer se upravo ondje rađa osjećaj za balans. U životu često smatramo da moramo raditi kompromise te da je za njih odgovoran netko drugi a ne mi sami. Ali tko je glavni kada treba procijeniti hoćete li kupiti praktičan automobil ili onaj brži i ljepši? Kako ćete obojiti prostorije u stanu ili kući? Našminkati se? Ovo su samo neki primjeri koji su namjerno vrlo prizemni kako bi vam se olakšalo razumijevanje osnova lagoma.

Na prvu, lagom djeluje kao nešto štedljivo te nešto što promiče prosječnost. Jer ravnoteža se često izjednačava s time. To nikako nije slučaj – bogatstvo je sasvim u redu ako ne narušava zdravlje ili društveni život. Lagom je znati točno koliko nam treba. Kada to znamo, suludo je pretjerivati jer se time naruši sklad.

Jedno od poglavlja knjige govori o ravnoteži između poslovnog i privatnog života te kako je postići. U ovom se slučaju ravnoteža ne postiže samo manjom količinom vremena provedenog na poslu nego razvijanjem vještine kojom ćete posao „odraditi kako treba“. Knjiga dalje govori o vremenu za sebe, kvalitetnom druženju s obitelji i prijateljima, a dobar se dio odnosi na kuhanje i jedenje na lagom način.

Kasnije se autorica posvećuje dizajnu, modi i interijerima. Pretpostavljamo da nema Hrvata koji ne poznaje vrijednost IKEA namještaja i njegove praktičnosti (i prihvatljivih cijena, naravno). U odijevanju su ključne udobnost i funkcionalnost, ali ne nauštrb dobrog stila. Također, vrlo nadahnut dio knjige odnosi se na druženje s prirodom i fizičku aktivnost.

Knjiga je, kao i spomenuti „Hygge“, dizajnirana na način koji utjelovljuje filozofiju lagoma, što znači da je u nju lako uroniti te iz nje izroniti, a vizualno je vrlo ugodna oku. Ovo je knjiga ugođaja u kojoj se tajne otkrivaju postepeno, smireno i „baš kako treba“.
index.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain