Zobena kaša i 5 razloga zašto je jesti


Zobena kaša idealan je izbor za doručak, a donosimo i 10 razloga zašto je jesti.

1. Daje energiju i osjećaj sitosti
Zob je bjelančevinama (proteinima) najbogatija vrsta žitarica u našem podneblju. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle “skokove” i “padove” šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput kroasana, buhtli, rafiniranih kukuruznih pahuljica i ostalih nezdravih varijanti za doručak.

2. Opskrba energijom
Nakon konzumiranja zobene kaše bit ćete ravnomjerno opskrbljeni energijom i dulje ćete zadržati osjećaj sitosti. Za to su, među ostalim, zaslužna vlakna koja ujedno potiču metabolizam i probavu te pomažu sniženju kolesterola i krvnog tlaka.

3. Bogatstvo vitamina
Zob je “melem” za organizam i zbog obilja minerala (prije svega željeza i kalcija), vitamina B i vitamina E te aminokiselina.

4. Začinite po ukusu
Pri kupnji zobi birajte cjelovitu žitaricu bez aditiva. Jednostavno je možete skuhati u vodi ili mlijeku (osobito je slasna i lagana ako joj dodate biljno zobeno mlijeko) te je “začiniti” svježim ili suhim voćem, kakao-prahom (bez dodanog šećera), medom, cimetom, jogurtom...

5. Idealna u svakom obroku
Zobena kaša nije rezervirana samo za doručak - odlično se “snalazi” u svim drugim varijantama kao prilog, međubrok, osnova za deserte...
ordinacija.vecernji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain